Acupunctuur Behandeling van Hielspoor – Hielpijn

Plantar fasciitis

 

Abstract

Plantar fasciitis is de meest voorkomende oorzaak van Hielspoor, en komt voor in alle soorten atletische en actieve individuen. Maar simpelweg lopen en staan ​​op een hard oppervlak kunnen ook symptomen veroorzaken. Plantar fasciitis is een ontsteking en irritatie van het plantar fascia, het bindweefsel dat de boog ondersteunt. Sommige orthopedische teksten suggereren de mogelijkheid van micro-tranen in het fascia bij of in de buurt van de attachment aan de calcaneus. Vijftig procent van de patiënten kan ook een calcaneale hielspoor hebben. Acupunctuurbehandeling maakt gebruik van het buitengewone punt Shimian M-LE-5 als de “target” zone voor lokale behandeling. Dit punt bevindt zich in het midden van de hiel in de regio van de attachment van de plantar fascia naar de calcaneus. Palpatie zal betrouwbaar helpen bij het bepalen van de precieze plaats voor naald invoeging. Variaties van gepaarde naalden bij Shimian M-LE-5, mogelijk met elektrische stimulatie en / of draad moxa, zijn vaak effectief als lokale punten. Tal van andere secundaire punten kan overwogen worden op de Nier, Blaas en andere gerelateerde kanalen. En de inclusie van complementaire procedures, zoals orthotics voor de correctie van de biomechanica van de voet, verbetert vaak de klinische resultaten.

Intro

Plantar fasciitis is de meest voorkomende oorzaak van Hielspoor, en komt voor in alle soorten atletische en actieve individuen. Het wordt meestal gezien in lopers, en kan voor zo veel als 10 procent van alle lopende verwondingen rekenen. Maar simpelweg lopen en staan ​​op een hard oppervlak kunnen ook symptomen veroorzaken. Hoewel acupunctuurbehandeling van plantar fasciitis soms moeilijk is, moet de beoefenaar altijd de conditie naderbij komen met de verwachting dat enig succes kan worden bereikt. Met nauwkeurige naalden en het opnemen van complementaire therapieën kan het percentage succes wel redelijk aanvaardbaar zijn.
Plantar fasciitis is een ontsteking en irritatie van het plantar fascia, het bindweefsel dat de boog ondersteunt. Sommige orthopedische teksten suggereren de mogelijkheid van micro-tranen in het fascia bij of in de buurt van de attachment aan de calcaneus. Vijftig procent van de patiënten zal waarschijnlijk ook een calcaneale hielspoor hebben. Overgewicht is te zien in zo veel als 40 procent van de mannelijke en 90 procent van de vrouwelijke patiënten met plantar fasciitis. En hoewel dit meestal een overmatig gebruik (herhalend stress) letsel is, kan het worden veroorzaakt door acuut trauma in strakke lichaamsactiviteiten. acupunctuur hielspoor De patiënt geeft pijn aan bij het planetaire aspect van de hiel. Stijfheid begeleidt deze pijn, en de symptomen kunnen zich uitstrekken langs de boog naar het gebied van Yongquan KID-1 en zelfs tot aan de tenen. Deze aandoening heeft een voorspelbare verergering van pijn en stijfheid in de ochtend bij het nemen van de eerste stappen, of na het langdurig zitten of rusten. De symptomen kunnen worden verlicht als de patiënt “warmt” en strekt het fascia uit met matige activiteit. Lopers zullen vaak rapporteren dat er geen pijn is in de vroege fasen van een run, alleen om het terug te keren naar het einde van of na een training. Evenzo is het niet ongewoon om te horen dat de symptomen gedurende de dag verlicht worden, maar dat het op het einde van de dag verslechtert.

Verreweg de meest waarschijnlijke diagnose van hielvoet is plantar fasciitis, vooral als het de voorspelbare patronen van verergering die hierboven wordt behandeld volgt. Echter, er zijn verschillende andere mogelijke oorzaken van pijn in de hak die aanwezig zijn als plantar fasciitis die de beoefenaar niet mag over het hoofd gezien hebben. Deze omvatten achilles tendonitis, achilles bursitis en periostale kneuzingen.
Met achilles tendonitis, wordt de pees dikwijls verdikt en soms ontstekd in vergelijking met de onaangetaste kant. En het zal een positieve ‘knijp’-test hebben – het knijpen van de tendon superieure (proximaal) aan de attachment zal pijn veroorzaken. Een positieve knijp test direct bij de calcaneale hechting kan de achilles bursae impliceren. Beide deze aandoeningen – achilles tendonitis en bursitis – kunnen pijn naar de hiel verwijzen.
Bij periostale kneuzingen is de pijn wijdverspreid over het oppervlak van de hiel in plaats van puntgevoelig bij Shimian M-LE-5 in de regio van de fasciale hechting. Let ook op “vetpadsyndroom”, wat resulteert in kneuzingen van de hiel van herhalende stress door een dunnend vetblok. Dit wordt vaak gezien bij vrouwen en ouderen. En soms kan plantarpijn van de soleus-spier worden verwezen, in wat Dr. Janet Travell in haar tekst op trigger-punten beschrijft als “jogger’s heel”. Overweeg verdere orthopedische evaluatie om te onderscheiden, indien nodig.
Sommige patiënten rapporteren niet over het voorspelbare patroon van pijn in de hak die erger is bij het nemen van de eerste stappen in de ochtend of na langdurige zitting. Het is mogelijk dat bovenstaande peristalses kneuzingen op deze manier kunnen presenteren. Daarnaast moet de beoefenaar altijd de inplanting van de mediale plantarneserve overwegen. De pijn komt vaak overeen met plantar fasciitis, maar de patronen verschillen; De patiënt rapporteert meestal de meest verlichting in de ochtend, en de pijn verslechtert, aangezien de dag voortkomt bij gebruik in loop-, staand- en andere activiteiten. Ook kan orthopedische evaluatie nuttig zijn.
Voor het onderzoek, begin met palpatie in het midden van het plantar oppervlak van de hiel. Dit is het buitengewone punt Shimian M-LE-5. Ook palpate over de mediale tuberkel van de calcane, aangezien de pijn vaak op dit mediale oppervlak van de hiel voorkomt. Pijn met bescheiden druk van de vinger of duim stelt sterk plantar fasciitis voor, maar u moet de gevoeligheid met de onaangetaste kant vergelijken. Let op, aangezien u wellicht een hielspoor kan palperen.
Plantar fasciitis wordt vaak geassocieerd met een verandering in training, zoals verhoogde kilometers, heuvels of snelheid. Een verandering in rijdende schoen of loopvlak kan ook bijdragen aan de conditie. Net als bij de meeste lichamelijke letsels, overwegen om de patiënt te beoordelen voor biomechanische onevenwichtigheden van de voet. Sommige teksten suggereren dat tot 80 procent van deze verwondingen het gevolg zijn van overmatige voet propnatie. Anatomische problemen, zoals verminderde dikke dikke dikte, afwijking van de beenlengte, of hoge of lage bogen, kunnen ook de kans vergroten om plantar fasciitis te ontwikkelen.

Overzicht van acupunctuurbehandeling

Plantar fasciitis wordt meestal gediagnosticeerd onder de categorie ongeval / trauma. Het is meestal een herhalende stressstoornis als gevolg van de accumulatie van microtrauma. Echter, soms kan het optreden als een acute spanning. Ontsteking is op het niveau van de pezen, ligamenten en bot. Er is qi en bloedstagnatie in de kanalen en collaterals. Interne organische onevenwichtigheden kunnen mogelijk bijdragen (zie hieronder).
Het wordt aangeraden om drie weken tweemaal per week te behandelen en vervolgens opnieuw te evalueren. De meest ongecompliceerde gevallen zullen verbetering zien binnen zes behandelingen. In chronische gevallen moet u ten minste eenmaal per week na de eerste drie weken periode de behandeling doorgaan.

De vier stappen

Hieronder staan ​​punten en technieken om te overwegen bij de behandeling van de plantar fasciitis. Dit protocol is georganiseerd in vier stappen, een aanpak die nuttig is bij sportgeneeskunde acupunctuur. Het maakt punt selectie en naald techniek eenvoudig, logisch en systematisch. En het is zowel makkelijk te begrijpen en inclusief voor acupuncturisten uit verschillende tradities en achtergronden.

Stap een:

Gebruikt punten en technieken die een direct effect op de patiënt kunnen hebben, zoals een vermindering van pijn of een toename in bewegingsbereik.
Tegenover de extremiteit (boven / onder) methode
Naald Shaofu HE-8, het shaoyin overeenkomstige punt. Dit is een voorbeeld van het behandelen van het yin oppervlak van de palm voor symptomen op het yin oppervlak van de voet. Dit punt is soms effectief in plantar fasciitis, en kan de eerste techniek zijn die in het behandelingsprotocol wordt gebruikt. Na de naald inzetting, loop de patiënt voor maximaal vijf minuten (gewichtsbaard). Als er verbetering plaatsvindt, houd u de naald vast en ga verder met de volgende stappen.

Stap twee:

Kanaal- en microsysteempunten die niet op de plaats van letsel zijn gelegen
Fuliu KID-7 plus Jiaoxin KID-8 of
Dazhong KID-4 plus Shuiquan KID-5
Eén van beide combinaties met twee combinaties kan nuttig zijn om het nierkanaal te activeren en symptomen van hekspijn te behandelen. Naald op de getroffen kant, met behulp van palpatie om bij punt selectie te helpen.
Taichong LIV-3 plus Yongquan KID-1
Taichong LIV-3 profiteert van de pezen en ligamenten. Yongquan KID-1 is een aangrenzend punt dat zich rechtstreeks in de plantar fascia bevindt, waar het zich onderscheidt in bands die zich aan de cijfers bevinden. Gebruik elektrische stimulatie tussen Taichong LIV-3 en Yongquan KID-1, een techniek die vaak voorkomt.
De regio Chengjin BL-56 en Chengshan BL-57
De kalfspieren (de gastrocnemius en soleus-groep) zouden van de popliteale fossa bij Weizhong BL-40 inferior aan de Chengshan BL-57 gepalpiteerd moeten worden. Dit gebied van de spier kan aanwezig zijn met ashi-punten die vaak in het behandelingsprotocol worden opgenomen. Deze kunnen beschouwd worden als secundaire punten.
Andere punten die kunnen worden gebruikt, omvatten Sanyinjiao SP-6, het kruispunt van drie been yin, en Yanglingquan GB-34, het hui-ontmoetingspunt van senussen.

Stap drie:

Punten die de qi-, bloed- en zangfu-organen ten goede komen
Plantar fasciitis is een herhalend stress letsel en interne orgaanwanbalansen zijn dus meestal geen veroorzakende factoren. Er zijn echter verschillende zangfu patronen die kunnen bijdragen aan de conditie:
Lever qi stagnatie, lever yin tekort en lever bloed tekort
Leverwanbalansen kunnen waargenomen worden bij de patiënt met plantar fasciitis. Deze onevenwichtigheden leiden tot gevoeligheid van de pezen tegen ontsteking en herhaaldelijk stressletsel.
Niertekort
Gebrek aan nier- en blaaskanalen kan de gevoeligheid van de plantar fascia verhogen voor herhalende stressletsel.

Stap vier:

Lokale en aangrenzende punten op de plaats van letsel

Lokale punten

Het buitengewone punt Shimian M-LE-5
Het buitengewone punt Shimian M-LE-5 is de ‘target’-zone van het plantar fascia en zijn gehechtheid aan de calcaneus. Dit punt ligt in het midden van het plantaroppervlak van de hiel. Alle lokale naalden zijn in relatie tot Shimian M-LE-5. Palpatie helpt bij het bepalen van de precieze plaats van naaldinvoeging.
Het volgende is een samenvatting van verschillende variaties op dit lokale punt. De beoefenaar kan van een ahshi punt naar zo veel als vier naaldinzettingen beschouwen. Dit zal vanzelfsprekend worden bepaald door de tekenen en symptomen van de patiënt, en de grootte van de “zone van pijn” op de calcaneus en de bevestiging van de plantar fascia.
1. Twee punten bij Shimian M-LE-5
Twee naalden worden loodrecht in de twee meest gevoelige ashi-punten in het gebied van Shimian M-LE-5 ingevoegd. De diepte is ongeveer 0,5 centimeter, afwisselend bij elke patiënt. Sommige patiënten hebben een zeer dunne “vetmat” op de hiel, waardoor de invoegdiepte minder dan 0,5 inch is. Overweeg elektrische stimulatie.
2. “Mediaal” Shimian
Palpatie onthult vaak puntemotheid in de buurt van de mediale tuberkel van de calcane. Dit is ongeveer een derde van de afstand tussen Shimian M-LE-5 en het punt Zhaohai KID-6. Overweeg deze zone om “mediaal” Shimian te zijn. Steek de naald in op “mediale” Shimian, gericht naar het midden van de hiel. De diepte bereikt moet ongeveer 1 inch zijn. In deze zone kunnen twee naalden worden gebruikt, bepaald door palpatie. Elektrische stimulatie kan baat hebben.

3. Shimian M-LE-5 + “mediale” Shimian
“Mediaal” Shimian kan worden gekoppeld aan Shimian M-LE-5 in het midden van de hiel. De naald geplaatst in het gebied van “mediaal” Shimian zal ongeveer 90 graden hoek zijn naar een loodrechte invoeging op de tekstplaats van Shimian M-LE-5 in het midden van de hiel. In sommige gevallen kan u een tweede set naalden toevoegen, in totaal 4 naalden in dit behandelingsprotocol. In ander woord zijn twee naalden loodrecht in het midden van de hiel en de andere twee worden van de mediale kant ingevoerd Naar het midden van de hiel. Nogmaals, beschouw elektrische stimulatie op deze vier naalden.
Reacties op behandelingstechniek
Met elk van deze varianten hierboven, is naalden direct in de plantar fascia bij of in de buurt van de bevestiging ervan aan de calcaneus – de plaats van qi-stagnatie en bloedstasis. In theorie worden we door deze weefsels microcirculatie verhoogd. Echter, met alle directe naalden komt de kans op verergering. Verduidelijk dit aan uw patiënten, zodat ze kunnen worden voorbereid. Het opvlammen van deze weefsels is vaak klinisch voordelig.

Drie dieptes van invoeging

Deze techniek kan comfortabeler zijn voor de patiënt en verminderen de kans op verergering. Gebruik gedurende een 30 minuten behandelingssessie drie niveaus van naalden inzetting. Voor de eerste 10 minuten worden de naalden op een oppervlakkige diepte geplaatst. Voor de tweede 10 minuten worden de naalden dieper ingebracht, tot een tussen diepte. Voor de laatste 10 minuten worden de naalden in de diepste positie ingevoegd. Met deze laatste diepte nadert de naald het planetaire oppervlak van het periosteum en het bot. Als de naald de calcaneus raakt, trek het een beetje terug. Elektrische stimulatie kan worden gebruikt tussen gepaarde punten in elk van de drie diepten.
moxibustion
Warme naalden kunnen ook in deze behandeling worden overwogen. Sommige beoefenaars vermijden naalden rechtstreeks in de hiel, en gebruik daarom alleen de draad moxa. Terwijl zij goede resultaten met deze techniek rapporteren, wordt de opname van de naald aanbevolen. Als alternatief kunt u de naaldbehandeling volgen met draad moxa op de plaats van inbrengen. Overweeg vijf kleine rijstkorrelgroottes op elk punt.

Let op dit is geen advies of bevinding, dit artikel is bedoelt voor informatie/leer doeleinden!