Autoverzekeringen vergelijken waar moet je beginnen?

Waarvoor wil je vergoed worden

Als je een autoverzekering wilt afsluiten, dan moet je rekening houden met een heleboel dingen. Hoe groot wil je dat je eigen risico is? Hoeveel aanvullende verzekeringen wil je bij je basisverzekering afsluiten? Voor hoe lang wil je deze verzekering afsluiten? Op het internet kun je veel informatie vinden over de verschillende soorten autoverzekeringen die je kunt nemen. Uiteraard ligt je keuze volledig aan je eigen voorkeuren. Daarom is het ook zo belangrijk dat je eerst zelf bedenkt wat je allemaal verwacht van je autoverzekering, voordat je er één af gaat sluiten. Hieronder staan een aantal punten waarop je sowieso moet letten bij het afsluiten van je autoverzekering. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke dingen over het hoofd ziet wanneer je een autoverzekering kiest.

Eigen risico

Bij het kiezen van je autoverzekering moet je goed kijken naar het bedrag aan eigen risico dat je moet betalen als je schade oploopt. Stel dat je eigen risico 200 euro bedraagt. Als je dan autoschade oploopt van 500 euro, dan moet je alsnog de eerste 200 euro zelf betalen. Het bedrag dat boven het eigen risico zit, krijg je vergoed. In dit voorbeeld zou je dan dus 300 euro vergoed krijgen van je verzekering. Met name voor beginnende werkers die net hun eerste auto hebben gekocht is een eigen risico van 200 euro vrij veel. Ook voor mensen die al langer een baan hebben is het waarschijnlijk niet gewenst om zoveel geld zelf te moeten betalen als er schade ontstaat aan je auto. Daarom kun je ook een autoverzekering afsluiten met 0 euro eigen risico. Zo weet je zeker dat alle schade die je auto oploopt, vergoed zal worden.

Waarvoor wil je vergoed worden?

Het is niet gemakkelijk om te besluiten voor welke dingen jij je allemaal wilt verzekeren. Staat je auto altijd midden in een grote, drukke stad en kan je hem niet veilig in een parkeergarage zetten? Dan is het misschien verstandig om je auto ook te laten verzekeren tegen diefstal. Als je echter je auto elke nacht veilig in je eigen garage kan zetten, en verder altijd zorgt dat deze niet ergens ‘los’ wordt achtergelaten, dan kan het zijn dat je een verzekering tegen diefstal niet nodig vindt. En dan wil je natuurlijk niet alsnog een premie voor een verzekering tegen diefstal betalen. Gelukkig bestaan er een heleboel verschillende verzekeringen, die allemaal weer andere dingen verzekeren. Bovendien kun je ook nog een heleboel aanvullende verzekeringen afsluiten.

Opzegbaarheid

Als je een verzekering afsluit, wil je natuurlijk weten hoe lang je aan zo’n verzekering vast zit. Zo zijn er bijvoorbeeld verzekeringen die dagelijks opzegbaar zijn. Als je niet zeker weet hoe lang je je huidige auto nog gaat houden, of als je sowieso niet gedurende een langere tijd aan iets vast wilt zitten, dan is een dagelijks opzegbare verzekering zeer geschikt voor jou. Maar er zijn ook andere opties. Sommige verzekeringen worden namelijk goedkoper naar mate je ze langer houdt. Deze verzekeringen werken met de zogenoemde no-claimkorting, die erg populair is.

No-claimbeschermer

Schat jij de kans dat er iets met jouw auto gebeurt erg klein in? Rijd je altijd voorzichtig, maar wil je je alsnog laten verzekeren voor het geval er dan tóch een keer iets gebeurt? Dat is erg verstandig. In dit geval kun je een no-claimbeschermer afsluiten. Dit is een aanvullende autoverzekering en is dus niet verplicht. Met een no-claimbeschermer kun je no-claimkorting krijgen naarmate er meer jaren voorbijgaan waarin je geen schade hebt geclaimd. Elk jaar kun je namelijk schade claimen. Als je dit niet doet, omdat je bijvoorbeeld niet betrokken bent geweest in ongevallen, dan krijg je een schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer no-claimkorting je ontvangt – en hoe minder je dus hoeft te betalen. De no-claimbeschermer is dus ideaal voor iemand die geen buitengewone klachten verwacht aan zijn of haar auto.