Premie en uitvaartverzekeringen: dit moet je weten

Voor veel mensen die op zoek zijn naar een verzekering is de premie het eerst punt waarop gelet wordt. De premie vormt een onderdeel van de vaste lasten en is natuurlijk het liefst zo laag mogelijk, maar de verzekering met de laagste premie is vanzelfsprekend niet altijd de beste verzekering.

Met name bij uitvaartverzekeringen kan de premie van verschillende verzekeringen flink schommelen. Dit hangt samen met diverse factoren, die hieronder besproken worden.

Leeftijd en premie

De leeftijd van de verzekeringsnemer heeft de grootste invloed op de hoogte van de premie. Een uitvaartverzekering heb je idealiter decennialang. Sluit je de uitvaartverzekering jong af, dan betaal je vaak een premie van slechts enkele euro’s per maand. Sluit je een uitvaartverzekering echter pas na je vijftigste af, dan betaal je een stuk meer.

Hoewel je op deze wijze in theorie altijd evenveel premie hebt betaald tot je dood, is het met het oog op de vaste lasten prettiger om de kosten wat te spreiden. Sluit daarom jong een uitvaartverzekering af. Niet alleen betaal je zo weinig premie, ook hoef je er nooit meer naar om te kijken.

Dekking en premie

Nog een belangrijke factor die invloed heeft op de premie, is de dekkingsgraad van de uitvaartverzekering. Hoe hoger de dekking, hoe hoger de premie. Een standaarduitvaartverzekering heeft een dekking van zo’n € 6000.00, maar er zijn ook verzekeringen die meer dan het dubbele bedrag dekken.

Ga je verzekeringen met elkaar vergelijken op bijvoorbeeld deze site, let er dan op dat je de premies vergelijkt van verzekeringen met een vergelijkbare dekking. Het heeft geen zin om de premie van een verzekering van € 10.000,00 te vergelijken met een verzekering van € 6000,00.

Bekijk ook altijd de polisvoorwaarden van een verzekeraar. Ook twee verzekeringen van € 6000,00 kunnen uiteindelijk van elkaar verschillen in dekking. Dit is met name het geval bij naturaverzekeringen, waarbij het geldbedrag in de vorm van diensten en objecten wordt uitgekeerd.

Indexatie

Een uitvaartverzekering is vaak geïndexeerd. Dit wil zeggen dat het dekkingsbedrag om de zoveel tijd wordt aangepast, zodat de verzekering geen waarde verliest door bijvoorbeeld inflatie. Een bedrag van € 6000,00 is nu immers meer waard dan over dertig jaar waarschijnlijk het geval is.

Indexatie betekent wel dat ook de premie periodiek omhoog gaat. In principe gaat indexatie simpelweg mee met inflatie en merk je de hogere premie niet direct in je koopkracht, maar dit is ook afhankelijk van de economie van het land.

Lees ook: De tips voor de beste zorgverzekering