Schone Energie vergelijken in Nederland!

Elektriciteit is nodig voor apparaten en verlichting. Bij de productie van deze elektriciteit komen gassen vrij die zure regen en het broeikaseffect tot gevolg hebben. Daarbij komt dat er fossiele brandstoffen zoals aardolie, steenkool en aardgas voor nodig zijn, grondstoffen waarvan de voorraad snel kleiner wordt.

Het is dus in ieder geval belangrijk om thuis het gebruik van gas en elektriciteit te minderen. Maar dat is niet genoeg. We moeten ook andere energiebronnen gebruiken. Zon en wind leveren schone energie en raken niet op, dit zijn dan ook duurzame energiebronnen.

Zonneboiler
De warmte van de zon is erg geschikt om water op te warmen. De bekendste manier is de toepassing van de zonneboiler. Een zonneboiler bestaat uit een collector op het dak, waar water doorheen loopt, verbonden aan een opslagvat voor warm water. Dit warme water kunt u gebruiken voor de douche, de keuken of zelfs voor de wasmachine. Voor deze laatste toepassing heeft u wel een speciale wasmachine nodig die warm water kan innemen, de hotfill-machine. Een zonnecollector met een oppervlakte van 3 vierkante meter levert al snel een besparing op van ongeveer 200 kubieke meter aardgas per jaar.

Zonnestroom
In situaties zonder aansluiting op het openbaar elektriciteitsnet worden al langer zonnecellen toegepast. Voorbeelden hiervan zijn te vinden op het water, namelijk op lichtboeien en bakens. En tegenwoordig gebruiken ook veel binnenschepen en woonboten de zon als elektriciteitsbron. Voor uw boot, tuinhuisje of caravan kan een zonnepaneel met een accu een uitkomst zijn. Nieuw zijn de bootjes met een zon aangedreven elektromotor die weinig lawaai maken en geen uitlaatgassen produceren.

U kunt ook zonnecellen laten installeren op het dak van uw huis. Dit wordt een PV-installatie genoemd, naar fotovoltaïsche stroom. Hierbij kunt u het best kiezen voor een netgekoppeld systeem. Dit betekent dat het deel van de zonnestroom die u niet gebruikt naar het elektriciteitsnet gaat en dat u ’s avonds of bij bewolkt weer gewone elektriciteit kunt gebruiken. Op dit moment is een PV-installatie nog erg prijzig, ongeveer evenveel als een middenklasse auto. Wel zijn er subsidies beschikbaar.

vergelijk energie makkelijke en snel via deze link: Energie vergelijken

Consumentenproducten op licht
In sommige apparaatjes is de batterij vervangen door een zonnecel. Bekende voorbeelden hiervan zijn rekenmachientjes, horloges en ‘speeltjes’. De cellen in deze producten werken op alle soorten licht en gaan erg lang mee. Er zijn helaas ook producten met lichtcellen op de markt die niet goed werken. Zo zijn er sommige tuinlampen die de hele dag in de zon staan en ’s avonds maar een kwartiertje licht geven. Ook raden we de aanschaf van een batterijoplader af doordat de productie en het gebruik van batterijopladers die werken op het elektriciteitsnet schoner zijn dan die met een zonnecel. Tenslotte moet u er goed opletten dat een product met een zonnecel niet nog een extra batterij bevat. Dit kunt u testen door uw hand te leggen op het paneeltje. Werkt het product niet meer, verdwijnen bijvoorbeeld de cijfers op de rekenmachine, dan bevat het geen extra batterij.

Passieve zonne-energie
Voor optimaal gebruik van de zonnewarmte in huis is een min of meer zuidelijke oriëntatie van het huis het gunstigst. Grote ramen aan de zuidkant waardoor veel zonnewarmte kan binnenkomen en aan de noordkant een klein raamoppervlak. Dit levert een besparing op van ongeveer 150 kubieke meter gas per jaar. Bij de bouw of de renovatie van een huis kan uw architect of de woningbouwvereniging hiermee rekening houden.

Verder kunt u met een veranda op het zuiden ook veel energie besparen die nodig is voor verwarming van het huis. Houdt hierbij rekening bij de bouw van een nieuw huis. Ook aan een oud huis kunt u later nog een veranda laten bouwen. Een veranda functioneert als buffer voor de koude lucht van buiten. De besparing met een veranda op het zuiden is zo’n 100 kubieke meter gas per jaar. Toch is hier omzichtigheid geboden. Bij slechte plaatsing kan zo’n veranda immers een zone vormen die oververhit is in de zomer en koud is in de winter.

Windenergie
Voor een gewoon huishouden is de aanschaf van een windmolen niet interessant. De meeste zijn te duur en bovendien moet de windmolen op een plek staan waar hij veel wind vangt. Niet iets voor stadsbewoners dus. Voor bewoners van het platteland kan het wel mogelijk zijn zelf een windmolen aan te schaffen. U kunt ook gezamenlijk met anderen een windmolen aanschaffen.