Welke edelstenen zijn geschikt voor kinderen?

 

Welke edelstenen zijn geschikt voor kinderen?

Dit is een vraag die ik vrij regelmatig krijg, maar waar zowel een heel eenvoudig als een heel uitgebreid antwoord op is. Ik zal proberen beide antwoorden te geven en toe te lichten.

Het eenvoudige antwoord

Het eenvoudige antwoord is: alle edelstenen. Kinderen houden vaak op een bepaald moment in hun leven van dingen verzamelen en/of van bepaalde kleuren. Anders gezegd: net als bij volwassenen zijn er kinderen die van nature een bepaalde voorkeur hebben, in dit geval voor edelstenen.

Kinderen vinden stenen vaak ‘gewoon mooi’ (omdat hij glimt, omdat hij blauw/roze/groen is of omdat ze die … nog niet hebben in hun verzameling). Als er geen enkele associatie met symboliek is bij ouder en/of kind, waarom zou een bepaalde steen dan goed of fout zijn? In dit geval vind ik: laat een kind lekker kiezen wat hij/zij mooi vindt.

Het moeilijke antwoord

Het complexe antwoord is: een passende edelsteen kiezen is afhankelijk van de persoonlijke situatie. De vraag welke edelsteen geschikt is voor kinderen komt in veel gevallen voort uit (voor)kennis over de symboliek van edelstenen of werking van edelstenen. In dit licht zijn bepaalde edelstenen meer of minder geschikt voor kinderen.

Voor een kind dat heel vaak bang is, kies je minder snel een edelsteen die staat voor nieuwe uitdagingen of diversiteit. Het is dan misschien logischer om een edelsteen te kiezen die symbool staat voor zelfvertrouwen en moed.

En heb je een kind met ADHD, dan is het misschien minder logisch om stenen te kiezen die symbool staan voor energie, passie, vurigheid en impulsiviteit. Rust, harmonie en aardend is dan meer in de richting.

Uiteindelijk hangt het er helemaal van af welke waarde je zelf hecht aan een edelsteen en in welke situatie je hem wil gebruiken. Als je twijfelt kun je hier natuurlijk altijd advies over vragen.

Algemene richtlijnen voor het kiezen van een edelsteen voor kinderen:

 • Een fel kleurtje is eigenlijk altijd goed. Als je bijvoorbeeld een groene steen wilt kopen, maar je weet niet welke, kies dan de meest heldere of felle groene steen (fluoriet of aventurijn bijvoorbeeld). Of kies voor een kunstmatig gekleurde steen (zoals een agaatschijf).
 • Als je zelf een slecht gevoel hebt bij een bepaalde steen om wat voor reden dan ook, laat deze dan liggen.
 • Edelstenen met een ‘zware symbolieke lading’ zoals rouw, verdriet, zelfinzicht, confrontatie of grenzen opzoeken zijn hoogstwaarschijnlijk minder geschikt voor kinderen.
 • Alle edelstenen met een ‘lichte symbolieke lading’ zoals harmonie, liefde, veiligheid en bescherming zijn altijd goed.
 • Belangrijkste richtlijn: als het uit een goed hart komt is het goed!

Top 10 Edelstenen voor kinderen:

 1. Bergkristal
 2. Rozenkwarts
 3. Amethist
 4. Sodaliet
 5. Aventurijn
 6. Rode Jaspis
 7. Calciet
 8. Tijgeroog
 9. Carneool
 10. Lapis Lazuli

Welke edelstenen vindt jij juist wel of helemaal niet geschikt voor kinderen? Laat het achter in de comments!